Om stjärnklappar

Begreppet “Stjärnklappar” är något du kommer att stöta på i julhandeln i Eksjö och Vimmerby. Det handlar om särskilt utvalda produkter och arrangemang som står för någonting bra – för dig, bättre behövande och vår planet. En stjärnklapp är helt enkelt något som är laddat med lite extra omtanke.

Gnistrande stjärnor, levande ljus och knarr under skorna. Det är något speciellt med juletid oavsett om du är ung, gammal eller mittemellan. Både i Eksjö och Vimmerby är det lätt att falla in i julstämning, med inspiration från de gamla städernas träfasader och de småländska julscener vi kommit att älska från Astrid Lindgrens berättelser. Här samlas vi gärna kring sprakande eldar, brända mandlar och rykande glögg. Men julen och vintern handlar om mer än så.

– Julen står också för omtanke och givmildhet. I år kommer handeln och besöksnäringen att märka upp produkter och tjänster som bidrar till något gott när du köper dem. Det kan vara närproducerade produkter eller att en del av vinsten skänks till välgörande ändamål, berättar Pelle Nelzén som är ordförande för Eksjö handel. 

Stjärnklapparna markerar startskottet för ett större, gemensamt, grepp kring vintersäsongen för de båda kommunerna. Idén har tagits fram inom ramen för projektet Digitalisera flera – för en hållbar framtid och har fått medel från Astrid Lindgrens Hembygd. Projektet ska stötta handel och besöksnäring. 

På sikt är det inte bara produkter och tjänster som kommer att rymmas under stjärnklappar-symbolen. Här kommer även olika evenemang, tävlingar och andra inslag att ta plats. Det finns även tankar på en filmatiserad julsaga som ska ge en extra nypa magi till helheten. 

– Vi vill få till en bygdgemenskap kring alla fantastiska vinteraktiviteter som finns i det här området och samtidigt lyfta fram julens fina värden, säger Markus Koos och Karin Rudefelt från KORU Media, som varit med och tagit fram konceptet.

– Stjärnklappar är något nytt som vi vill ska växa fram under flera år framöver. Vi hoppas kunna skapa både magiska inslag, välgörande arrangemang och mysiga upplevelser för alla som bor och besöker Eksjö och Vimmerby under vintermånaderna, säger säger Helén Lindqvist.